Δραστηριότητες

Παίζω Και Μαθαίνω Μαζί Με Τα Παιδιά (Εβδομάδα 6-10/4/2020)

Σπιτόδενδρο

“Ideal Home” sports without broad acres (1931) by William Heath Robinson (1872–1944)

Η ομάδα του Σπιτόδενδρου σας παρουσιάζει μια σειρά από δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να υλοποιήσετε πολύ εύκολα στο σπίτι σας για να απασχολήσετε τα παιδιά τις ημέρες που μένουν στο σπίτι, διατηρώντας παράλληλα την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για απλές δράσεις, προσαρμοσμένες και κατάλληλα σχεδιασμένες για παιδιά ηλικίας 2,5 ετών και πάνω. Κάποιες από τις δραστηριότητες που αναγράφονται παρακάτω συνδέονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου μας, ή αφορούν την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία δημοσιεύθηκε το παρόν κείμενο (Μάρτιος 2020). Ωστόσο, με μικρές παραλλαγές, όλες οι δράσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κάθε οικογένειας και να γίνουν η αφορμή γονείς και παιδιά να περάσουν μαζί ποιοτικό χρόνο.

1η Δραστηριότητα: Διαδρομές με μπαλάκια

Θα χρειαστείτε: τουβλάκια, μπαλάκια και προαιρετικά ένα μπαστούνι και ρολόι

Φτιάξτε με τουβλάκια όσες διαδρομές μπορείτε. Μέσα σε αυτές τοποθετείστε ένα πλαστικό μπαλάκι. Φυσήξτε το μέχρι να φτάσει στο τέλος τη διαδρομής ή χρησιμοποιήστε ένα μπαστουνάκι για να το σπρώχνετε. Μπορείτε να φτιάξετε πολλές μικρές διαδρομές και να κάνετε αγώνα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ρολόι ή χρονόμετρο για να μετρήσετε το χρόνο που θα χρειαστεί το κάθε μέλος της οικογένειας για να ολοκληρώσει τη διαδρομή.

2η δραστηριότητα: Τα μαγικά λουλούδια

Θα χρειαστείτε: Χαρτί Α4, μαρκαδόροι, ψαλίδι, μπολ με νερό

Σε ένα χαρτί Α4 ζωγραφίστε λουλούδια στη συνέχεια τα κόβετε και διπλώνεται τα πέταλα του προς τα μέσα. Σ’ ένα μπολ με νερό τοποθετούμε τα λουλούδια, με τα διπλωμένα πέταλα προς τα πάνω. Τα μαγικά λουλούδια που φτιάξαμε θα ανθίσουν! 

3η δραστηριότητα: Το πλέγμα

Θα χρειαστείτε: καρέκλες, νήμα ή κλωστή/ λάστιχο

Τοποθετούμε αντικριστά δυο σταθερές καρέκλες και με ένα νήμα ή κλωστές ή σχοινιά φτιάχνουμε ένα πλέγμα. Όλα τα μέλη της οικογένειας προσπαθούν να περάσουν το πλέγμα χωρίς να ακουμπήσουν το πλέγμα. 

Ένας άλλος τρόπος που μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι είναι χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο. Οι δυο γονείς αρχικά είναι στην άκρη από το λάστιχο και χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια τους φτιάχνουν ένα πλέγμα. Το παιδί προσπαθεί να περάσει με όποιο τρόπο μπορεί, χωρίς να ακουμπήσει το σχοινί. Στη συνέχεια το παιδί προσπαθεί με τον ένα γονιό να φτιάξει με το σώμα του το πλέγμα και οι γονείς εναλλάξ προσπαθούν να περάσουν από το πλέγμα.

4η Δραστηριότητα: Κουζινική ορχήστρα

Θα χρειαστείτε: Κουζινικά σκεύη

Σε ώρα κοινής ησυχίας, κατεβάζουμε από τα ντουλάπια της κουζίνας μας πολλά σκεύη (εξαιρούνται τα γυάλινα). Στη συνέχεια από το συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα, παίρνουμε κουτάλες ή άλλα τα αντικείμενα μέσω των οποίων δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. 

Όλη η οικογένεια κάθεται σε ένα κύκλο και αποφασίζει ποιο τραγούδι θα παίξει. Καλό θα ήταν να ακουστούν τόσα τραγούδια όσα και τα μέλη της οικογένειας. Ενώ τραγουδάμε ξεκινάμε να κρατάμε το ρυθμό χτυπώντας συντονισμένα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Προτρέπουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν ένα σταθερό ρυθμό. Δείχνουμε αν χρειαστεί το ρυθμό συνοδεύοντας ταυτόχρονα με τραγούδι.  

5η δραστηριότητα: Το έθιμο του Λαζάρου

Σε μερικά μέρη της Ελλάδος την Πέμπτη πριν από το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά λένε τα κάλαντα του Λαζάρου. Στολίζουν τα καλαθάκια τους με πολλά χρωματιστά λουλούδια και τριγυρνάνε στις γειτονιές από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τα κάλαντα. Οι νοικοκυρές βάζουν στα καλάθια των παιδιών αυγουλάκια για να τα βάψουν το Πάσχα και φυσικά γλυκίσματα. 

Ακούστε τα κάλαντα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=daF_Ftcp_P8&fbclid=IwAR17nrlSDZMrytxRDBXjZ9cWCCMa7CLdBD49q5TNIU8NlSUChz10oWnpBwQ

6η δραστηριότητα: Ο ψεύτης βοσκός

Διαβάζουμε στα παιδιά την ιστορία του Αισώπου “Ο ψεύτης βοσκός”. Έπειτα ακολουθεί μια σειρά από ερωτήσεις για το περιεχόμενο του παραμυθού όπως:

Ποιος ήταν ο ήρωας; Ποια ήταν η δουλειά του; Πώς περνούσε το χρόνο του; Ποια ήταν ιδέα του; Τι πιστεύεις εσύ για την ιδέα που είχε; Γιατί δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε; Σε τι μπελάδες τον έμπλεξε; Ποια ήταν η συνέπεια της πράξης του κτλ. 

Συζητάμε λοιπόν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα ψέμα.

Μπορείτε να διαβάσετε το παραμύθι από εδώ: https://www.ebooks4greeks.gr/o-pseftis-voskos

 Ή να ακούσετε την αφήγηση από εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=pIXNYqP1amE

7η δραστηριότητα: Μουσικά παραδοσιακά παιχνίδια

Μια σειρά από παραδοσιακά παιχνίδια που παίζαμε εμείς οι γονείς όταν ήμασταν παιδιά είναι αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω. Το μόνο που θα χρειαστεί, είναι να μετακινήσετε τα έπιπλα από το σαλόνι  ή να βρείτε ένα ελεύθερο χώρο για να παίξετε με άνεση και ασφάλεια.

  • Περνά-περνά η μέλισσα, 
  • Δεν περνάς κυρά Μαρία, 
  • Η μικρή Ελένη/Το μαντηλάκι, 
  • Βασιλιά Βασιλιά με τα δώδεκα σπαθιά.

Προσπαθήστε και οι ίδιοι να θυμηθείτε και άλλα παιχνίδια που παίζατε και μοιραστείτε τα με τα παιδιά σας

8η δραστηριότητα: Θέατρο σκιών

Θα χρειαστείτε: Σεντόνι, φωτιστικό

Τοποθετείστε ένα σεντόνι κάθετα στηρίζοντάς το από κάποιο έπιπλο, κάδρο ή οτιδήποτε μπορεί να το κρατήσει σταθερό. Στη συνέχεια βρείτε ένα φωτιστικό γραφείου που να έχει δυνατό φως και βάλτε το να φέγγει στο σεντόνι. Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα από το φωτιστικό και  κοντά στο σεντόνι έτσι ώστε οι σκιές τους να πέφτουν πάνω του. 

Έπειτα διαλέξτε τις αγαπημένες σας μουσικές και φτιάξτε μικρά μουσικοθεατρικά σκετσάκια ή χορέψτε και παίξτε με τις σκιές. 

Μπορείτε να κόψετε, επιπλέον, μικρά σκηνικά από χαρτόνια (π.χ. ένα κτίριο, ή ένα δεντρο, ή ένα όχημα) και να τα κολλήσετε πάνω στο σεντόνι με χαρτοταινία.

9η δραστηριότητα: Το Αστείο βιβλίο

Θα χρειαστείτε: Φυλλα Α4, Συρραπτικό ή Μπλοκ Ζωγραφικής

Από τα χέρια του καθενός και της καθεμιάς μας έχει περάσει ένα βιβλίο με αστεία πρόσωπα και χαρακτήρες. Τι θα λέγατε να φτιάξουμε ένα δικό μας αστείο βιβλίο; Ενώστε με συρραπτικό πολλά χαρτιά Α4 μαζί ή ακόμη καλύτερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άδειο μπλοκ ζωγραφικής. Κόψτε τα φύλλα οριζόντια σε τρία ίσα μέρη. Σχεδιάστε σε κάθε σελίδα είτε πρόσωπα, είτε ολόκληρα ανθρωπάκια όλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ρούχα. 

Το παιχνίδι είναι έτοιμο! Γυρίστε τις σελίδες συνδυάζοντας με αστείο τρόπο τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου είτε του κάθε χαρακτήρα.

10η δραστηριότητα: Ζωγραφική με παγοπινέλα

Θα χρειαστείτε: Παγάκια, καλαμάκια,ψαλίδι, χαρτιά Α4

Γεμίστε με τα παιδιά σας μια παγοκύστη με νερό και τοποθετήστε μέσα σε κάθε θήκη ένα καλαμάκι κομμένο σε μικρό μέγεθος. Στη συνέχεια, γεμίστε ένα χαρτί Α4 με χρώματα από μαρκαδόρους χωρίς να αφήσετε πάνω του κανένα κενό. Την επόμενη ημέρα βγάλτε τα παγοπινέλα από την κατάψυξη και ζωγραφίστε με αυτό πάνω στο Α4 που δημιουργήσατε την προηγούμενη ημέρα. Στο τέλος το τοποθετείτε πάνω στο καλοριφέρ ή στη βεράντα σας για να στεγνώσει. ΠΡΟΣΟΧΗ στη μεταφορά του μην στάξουν τα χρώματα!

Συμβουλή: Αυτή η δραστηριότητα είναι καλό να γίνει πάνω σε ένα αδιάβροχο τραπεζομάντηλο ή σε τραπέζι γυάλινο γιατί στάζουν νερά. Το αποτέλεσμα όμως είναι αρκετά εντυπωσιακό και αξίζει να λερωθούμε λίγο γι’ αυτό.

11η δραστηριότητα: Μαθαίνουμε για τα Πασχαλινά Έθιμα και τις παραδόσεις

Θα χρειαστείτε: Φύλλα Α4, υλικά ζωγραφικής

Με αφορμή τον ερχομό του Πάσχα, συζητάμε με τα παιδιά για έθιμα και παραδόσεις από όλη την Ελλάδα. Μπορούμε να αναφέρουμε αρχικά πώς γιορτάζουμε εμείς οι ίδιοι σαν οικογένεια τη γιορτή του Πάσχα,  τη σημασία και τους όποιους συμβολισμούς μπορεί να έχει για εμάς ή και για άλλους ανθρώπους. Έπειτα, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή μας μπορούμε να βρούμε κείμενα, βίντεο, ή φωτογραφίες από τον τρόπο που γιορτάζεται το Πάσχα σε γνωστά μέρη της Ελλάδας όπως π.χ. στην Κέρκυρα και τη Χίο. Μπορούμε να αναφέρουμε, επιπλέον, τυχόν εμπειρίες μας από επισκέψεις ή διακοπές στα μέρη αυτά κατά την Πασχαλινή περίοδο.

Αν έχουμε κάποιο συγγενή ή φίλο που ζει σε άλλο μέρος της Ελλάδας ή στο εξωτερικό μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του μέσω ίντερνετ και να μας διηγηθεί με ποιον τρόπο γιορτάζουν στο μέρος όπου ζει τις Πασχαλινές διακοπές. 

Τις  εμπειρίες και τις αφηγήσεις από τον εορτασμό του Πάσχα, μπορούμε τέλος να τις ζωγραφίζουμε με όποιον τρόπο θέλουμε σε ένα φύλλο χαρτί και να γράψουμε επίσης το όνομα του μέρους από το οποίο προέρχονται. 

12η δραστηριότητα: Κατασκευή Πασχαλινής κάρτας

Βρίσκουμε μία εικόνα ενός Πασχαλινού λαγού. Με όποια υλικά διαθέτουμε (χαρτόνια κόλλες, ψαλίδια, πούπουλα, μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα, τρέσες, κορδέλες) φτιάχνουμε μια πασχαλινή κάρτα με τον δικό μας λαγό στο εξώφυλλο. Μέσα στην κάρτα γράφουμε τις Πασχαλινές ευχές που επιθυμούμε.

13η δραστηριότητα:  Μαθαίνω για τα αθλήματα.

Διαλέγουμε ένα άθλημα και προσπαθούμε μέσω του ίντερνετ ή βιβλίων που ενδέχεται να έχουμε, να το γνωρίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Γνωρίζουμε τον τόπο όπου μπορούμε να το παίξουμε, τον εξοπλισμό του, την ένδυση που χρειάζεται, αν είναι ατομικό ή ομαδικό, αν επηρεάζεται από τον καιρό κτλ. Προσπαθούμε να το αναπαραστήσουμε με θέατρο ή με μια ζωγραφιά. 

Στη συνέχεια βοηθάμε τα παιδιά να γράψουν το όνομά τους και με ονόματα αθλημάτων προσπαθούμε να σχηματίσουμε μία ακροστιχίδα.

14η δραστηριότητα: Παράξενη ζωγραφιά

Θα χρειαστείτε: Χαρτιά Α4, Χαρτόνι, κοπίδι, υλικά ζωγραφικής, κόλλα

Σε δύο χαρτιά Α4 ζωγραφίζουμε δύο διαφορετικές ζωγραφιές. Για τα καλύτερο αποτέλεσμα καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε πολύ διαφορετικούς χρωματισμούς στην κάθε ζωγραφιά. Στη συνέχεια ο γονιός με ένα κοπίδι κόβουν σε λωρίδες την κάθε ζωγραφιά. Προσοχή! Δεν μπερδεύουμε τα κομμένα κομμάτια, θα μας χρειαστούν σε λίγο. Έπειτα σε ένα μεγάλο χαρτόνι, μια επιφάνεια ή ένα μεγάλο φύλλο εφημερίδας, κολλάμε με μια κόλλα στικ εναλλάξ τις λωρίδες των ζωγραφιών που κόψαμε. Τοποθετούμε με αυτό τον τρόπο τη μια εικόνα μέσα στην άλλη. Οι λωρίδες πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος σε πλάτος για να είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα, οπότε καλό είναι να υπολογίσουμε εξ αρχής με ένα χάρακα το ακριβές πλάτος στο οποίο θα κοπούν.