Δραστηριότητες

Παίζω Και Μαθαίνω Μαζί Με Τα Παιδιά (9/04/21)

Πηγή φωτογραφίας: New York Times

Η ομάδα του Σπιτόδενδρου σας παρουσιάζει μια σειρά από δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να υλοποιήσετε πολύ εύκολα στο σπίτι σας για να απασχολήσετε τα παιδιά τις ημέρες που μένουν στο σπίτι, διατηρώντας παράλληλα την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για απλές δράσεις, προσαρμοσμένες και κατάλληλα σχεδιασμένες για παιδιά ηλικίας 2,5 ετών και πάνω. Κάποιες από τις δραστηριότητες που αναγράφονται παρακάτω συνδέονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου μας, ή αφορούν την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία δημοσιεύθηκε το παρόν κείμενο (Απρίλιος 2021). Ωστόσο, με μικρές παραλλαγές, όλες οι δράσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κάθε οικογένειας και να γίνουν η αφορμή γονείς και παιδιά να περάσουν μαζί ποιοτικό χρόνο.

1η Δραστηριότητα: Επιφάνεια που κολλάει

Σε μία επιφάνεια τοποθετήστε μια αυτοκόλλητη μεμβράνη για ντύσιμο των βιβλίων. Φροντίστε η μεριά που κολλάει να είναι προς τα έξω. Επιλέξτε χονδρές κλωστές και πον-πον ή ότι άλλο εσείς επιθυμείτε και καλέστε τα παιδιά να πετάξουν τα αντικείμενα αυτά στη μεμβράνη για να κολλήσουν πάνω της. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν κολλώντας τα αντικείμενα και δημιουργώντας πολλά σχέδια.

2η Δραστηριότητα: Η διαδρομή της μπάλας

Σε έναν τοίχο κολλάτε ρολά από χαρτί υγείας με χαρτοταινία ή τέιπ και δημιουργείτε διαδρομές που θα έχουν ένα κοινό τερματισμό. Κολλήστε έτσι τα ρολλά ώστε να μπορεί να κυλίσει μια μπάλα από το ένα στο άλλο και να φτάσει στον τερματισμό. Στο τέρμα της διαδρομής τοποθετείτε ένα κουτί ή μία λεκάνη. Με ένα χαρτί Α4 δημιουργείτε μία χάρτινη μπάλα την οποία αφήνοντάς την, θα ακολουθήσει την διαδρομή μέχρι να φτάσει στο τέλος και να προσγειωθεί μέσα στο κουτί σας. Μπορείτε να βάλετε περισσότερες διαδρομές και πολλές μπάλες να πέφτουν ταυτόχρονα και να ανακαλύψετε έπειτα την πιο σύντομη διαδρομή.

3η Δραστηριότητα: Μη σας πέσει το μπαλόνι!

Σε αυτή τη δραστηριότητα θα πρέπει να τοποθετήσετε όλα τα παιχνίδια σας μέσα σε μία λεκάνη. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά! Γιατί στο ένα σας χέρι θα πρέπει να έχετε ένα μπαλόνι το οποίο θα πετάτε στον αέρα και δεν θα πρέπει να πέσει ούτε στιγμή κάτω! Με το ένα χέρι πετάτε το μπαλόνι στον αέρα και με το άλλο μαζεύετε τα παιχνίδια σας μέσα στη λεκάνη. Θα τα καταφέρετε; Καλή διασκέδαση!

4η Δραστηριότητα: Στόχος στο χαρτί

Σε ένα χαρτί ή ένα χαρτόνι δημιουργείτε κύκλους διαφόρων μεγεθών και τους κόβετε. Έτσι προκύπτουν τρύπες στο χαρτί. Κολλάτε το χαρτί στο πάνω μέρος από το κούφωμα της πόρτας και με ένα άλλο χαρτί φτιάχνετε μία χάρτινη μπάλα και προσπαθείτε να πετύχετε τους στόχους. Μπορείτε να ορίσετε πόντους για τον κάθε κύκλο ανάλογα με το μέγεθός του.

5η Δραστηριότητα: Διαδρομές με καλαμάκι

Αρχικά επιλέγετε μία επιφάνεια στο πάτωμα και με χαρτοταινία δημιουργείτε μία διαδρομή όπου μέσα θα κινείτε το μπαλάκι σας. Αντί για χαρτοταινία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κορδέλες ή κορδόνια. Με ένα καλαμάκι φυσάτε το χάρτινο μπαλάκι σας, που δεν θα πρέπει να βγει από τις γραμμές. Στόχος σας, φυσικά, να φτάσετε στο τέρμα!

6η Δραστηριότητα: Κρυμμένες εικόνες

Πάνω σε λευκά χαρτιά ζωγραφίζετε με λευκό μολύβι διάφορες εικόνες όπως ένα δέντρο, αυτοκίνητο, λουλούδι κ.λπ. Όταν το παιδί δει τα χαρτιά δεν θα καταλάβει κάτι, γι’ αυτό θα πρέπει να ανακαλύψει την κρυμμένη εικόνα παίρνοντας ένα χοντρό πινέλο και νερομπογιές! Μόλις περάσει το πινέλο πάνω από το χαρτί θα αρχίσει να εμφανίζεται σιγά-σιγά η εικόνα που έχετε ζωγραφίσει!

7η Δραστηριότητα: Κουτί εντολών

Γράψτε πάνω στις πλευρές ενός τετράγωνου χαρτόκουτου μερικές εντολές και πείτε στο παιδί να το πετάξει όπως ένα ζάρι. Όποια εντολή βρίσκεται στην πάνω πλευρά είναι εκείνη που πρέπει να εκτελεστεί. Μπορείτε να σημειώσετε εντολές όπως: «χόρεψε», «στριφογύρισε» ή «πήδα σαν το καγκουρό» κ.ο.κ.

8η Δραστηριότητα: Ταΐστρα για πουλιά

Θα χρειαστείτε:

 • Τροφή για πουλιά
 • Πινέλα
 • Κουτί από χυμό ή γάλα
 • Κοπίδι

Κάθε χρόνο πολλά είδη πουλιών κατορθώνουν ένα ταξίδι “άθλο” μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας. Τι πιο υπέροχο από το να τους προσφέρουμε λίγη τροφή μέχρι να φτάσουν στη φωλιά τους; Μία κατασκευή που θα ενθουσιάσει πάρα πολύ το παιδί σας και επιπλέον θα είναι μία ευκαιρία να γίνει υπεύθυνο, δίνοντας τροφή στα πουλάκια. Με το κοπίδι κόψτε κατά μήκος της κάθε πλευράς ενός ορθογώνιου κουτιού. Στη συνέχεια, χρωματίστε το κουτί όπως θέλετε μέσα και έξω. Τοποθετήστε μέσα τροφή για πουλιά, ανοίξτε μια τρυπούλα για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τροφή και κρεμάστε το κουτί με μια πετονιά σε ένα εμφανές σημείο. Η ταΐστρα σας είναι έτοιμη!

9η Δραστηριότητα: Κούκλες από ρολό χαρτί υγείας

Θα χρειαστείτε:

 • Ρολό χαρτί υγείας
 • Χρωματιστά χαρτάκια
 • Μαρκαδόρους
 • Ψαλίδι
 • Κόλα

Καλό θα ήταν να έχετε περισσότερα από ένα ρολό για την κατασκευή. Ζωγραφίζουμε προσωπάκια πάνω στα ρολά και στη συνέχεια με τα χαρτάκια προσθέτουμε ό,τι θέλουμε π.χ. μαλλιά, καπέλα ή και φόρεμα. Επίσης, αν έχετε μαλλί πλεξίματος μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα μαλλιά της κούκλας που φτιάξατε.

10η Δραστηριότητα: Στολίδι της Άνοιξης

Θα χρειαστείτε:

 • Χαρτόνι
 • Κορδέλα
 • Ψαλίδι
 • Διακορευτή
 • Λουλούδια

Ο στολισμός της Άνοιξης είναι τα ίδια τα φυτά, γι’ αυτό λοιπόν σας προτείνουμε ένα στολίδι από λουλούδια! Το πρώτο βήμα είναι να κόψετε το χαρτόνι σε ένα σχήμα που επιθυμείτε (π.χ. καρδούλα) και στη συνέχεια να κάνετε με τον διακορευτή διάσπαρτες τρύπες μέσα σε αυτό το σχήμα. Ξεκινήστε με τα παιδιά να περνάτε τα λουλούδια που έχετε συλλέξει στις τρύπες του χαρτονιού και θα δείτε να μεταμορφώνεται σιγά-σιγά το χαρτόνι σε ένα στολίδι της Άνοιξης. Τέλος, τοποθετήστε μία κορδέλα στην κορυφή του στολιδιού και μπορείτε να το τοποθετήσετε μέσα ή έξω από το σπίτι σας!

11η Δραστηριότητα: Οι πατημασιές των ζώων

Θα χρειαστείτε:

 • Διάφορα ζωάκια
 • Τέμπερες
 • Χαρτί Α4
 • Πιάτα

Έφτασε η ώρα να μάθετε για το κάθε ζωάκι που έχετε σπίτι, τι ίχνη αφήνει όταν περπατά! Αρχικά πρέπει να τοποθετήσετε το κάθε χρώμα σε ένα πιάτο και στη συνέχεια να επιλέξετε για το κάθε ζώο το χρώμα του. Αφού ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία, τότε το κάθε ζώο είναι έτοιμο να «βουτήξει» στο χρώμα που επιλέξατε και στη συνέχεια να αρχίσει να «περπατάει» πάνω στο χαρτί. Θα παρατηρήσετε πως το κάθε ζώο έχει τις δικές του πατημασιές! Μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά και να συγκρίνετε τα ίχνη κάποιων ζώων με άλλα, αν μοιάζουν ή αν διαφέρουν πολύ, όπως επίσης να ερευνήσετε στο διαδίκτυο αληθινές πατημασιές από τα αντίστοιχα ζώα και να τις παρατηρήσετε!

12η Δραστηριότητα: Μαθαίνω την αλφαβήτα ή τους αριθμούς

Έχοντας αδειάσει μία χάρτινη αυγοθήκη 30 θέσεων, την τοποθετείτε κάπου σταθερά και γράφετε με την σειρά από αριστερά προς δεξιά μέσα στις θήκες της, την αλφαβήτα ή αριθμούς με μαρκαδόρο. Κρατώντας πολλά καπάκια από μπουκάλια (ακόμη καλύτερα να είναι χρωματιστά) γράφετε πάνω σε αυτά με τον ίδιο τρόπο την αλφαβήτα ή αριθμούς. Έχοντας τα έτοιμα, προσπαθείτε να μάθετε στο παιδί να βάζει τα καπάκια στην σωστή θέση της αυγοθήκης ψάχνοντας το ίδιο γράμμα ή αριθμό!

13η Δραστηριότητα: Παίζω με τις πέτρες!

Μαζεύετε από έξω πέτρες, κατά προτίμηση πλακουτσωτές. Τις πλένετε πολύ καλά και τις αφήνετε να στεγνώσουν. Εφόσον στεγνώσουν και έχοντας μαζί σας πολλά χρώματα και πινέλα τις ζωγραφίζετε! Μπορείτε να ζωγραφίσετε αστείες φατσούλες, ζωάκια, φρουτάκια κ.ο.κ. και να διακοσμήσετε το μπαλκόνι σας ή κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού σας, βάζοντας τες μέσα σε καλάθια, κουτάκια ή ακουμπώντας τες απλά πάνω σε κάποιο τραπέζι.