Δραστηριότητες

Παίζω και Μαθαίνω Μαζί με τα Παιδιά (02/04/21)

Πηγή Φωτογραφίας: New York Times

Η ομάδα του Σπιτόδενδρου σας παρουσιάζει μια σειρά από δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να υλοποιήσετε πολύ εύκολα στο σπίτι σας για να απασχολήσετε τα παιδιά τις ημέρες που μένουν στο σπίτι, διατηρώντας παράλληλα την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για απλές δράσεις, προσαρμοσμένες και κατάλληλα σχεδιασμένες για παιδιά ηλικίας 2,5 ετών και πάνω. Κάποιες από τις δραστηριότητες που αναγράφονται παρακάτω συνδέονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου μας, ή αφορούν την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία δημοσιεύθηκε το παρόν κείμενο (Απρίλιος 2021). Ωστόσο, με μικρές παραλλαγές, όλες οι δράσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κάθε οικογένειας και να γίνουν η αφορμή γονείς και παιδιά να περάσουν μαζί ποιοτικό χρόνο.

1η Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε την δική μας γλάστρα!

Παίρνουμε ένα μεγάλο διαφανές μπουκάλι από αναψυκτικό ή νερό και το κόβουμε στην μέση. Κρατάμε το κάτω μέρος που είναι και πιο φαρδύ και το γεμίζουμε χώμα και σπόρο απ’ το είδος φυτού που θέλουμε να φυτέψουμε. Κολλάμε για μύτη το καπάκι και για μάτια 2 άσπρα χαρτονάκια ή ψεύτικα ματάκια ή ό,τι άλλο έχουμε σκεφτεί για να γίνει η γλάστρα μας παιχνιδιάρικη και όμορφη. Όσο ποτίζουμε τα φυτά και αυτά σιγά σιγά μεγαλώνουν, θα μοιάζουν με μαλλιά της πιο αστείας φατσουλογλάστρας!

2η Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε τα δικά μας χταπόδια!

Παίρνουμε όσα ρολά από χαρτιά υγείας θέλουμε και τα βάφουμε με ό,τι χρώμα και μπογιά θέλουμε (ξυλομπογιές, τέμπερες κοκ). Μόλις στεγνώσουν ζωγραφίζουμε στόμα και μάτια ή κολλάμε ό,τι θέλουμε για να σχηματίσουμε το πρόσωπο του χταποδιού. Κόβουμε με ψαλιδάκι από τη μια μεριά του ρολού πολλές λωρίδες που τις γυρίζουμε προς τα έξω σε ημικύκλιο, σαν να έχει το χταπόδι πολλά ποδαράκια και κάθεται. Τα χταπόδια μας είναι έτοιμα και μπορούμε να τα έχουμε σε μια επιφάνεια όλα μαζί φτιάχνοντας έναν βυθό τριγύρω ή ακόμη και να τα περάσουμε κλωστή ή πετονιά για να τα κρεμάσουμε. 

3η Δραστηριότητα: Κάνουμε σαπουνόφουσκες!

Παίρνουμε μερικά χρωματιστά καλαμάκια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια περίπου 3 με 5 εκατοστά. Τα κολλάμε το ένα δίπλα στο άλλο για να βγει ό,τι  σχήμα θέλουμε. Στην άκρη κολλάμε ένα μεγάλο καλαμάκι χωρίς να το κόψουμε και έτσι δημιουργείται ένα μαγικό ραβδάκι στα χέρια μας που αν το βουτήξουμε μέσα σε νερό και σαπουνάδα και φυσήξουμε δυνατά,  δημιουργούνται αυτόματα πολλές σαπουνόφουσκες που βγαίνουν από όλα τα καλαμάκια που κολλήσαμε!

4η Δραστηριότητα: Φέρτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι σας!

Χρησιμοποιείστε αντικείμενα του σπιτιού σας για να φέρετε τα ολυμπιακά αγωνίσματα στο σαλόνι σας (απομακρύνετε φυσικά τα εύθραυστα αντικείμενα).

Μπόουλινγκ: Βάλτε στη σειρά άδεια μπουκάλια νερού και στοιχηματίστε ποιος θα τα ρίξει όλα χρησιμοποιώντας μία μικρή μπάλα

Χόκεϋ: Χρησιμοποιήστε μία μαλακή μπάλα και σκούπες για μπαστούνια

Βόλεϊ: Τεντώστε ένα κομμάτι σπάγκο ή νήμα ανάμεσα σε δύο καρέκλες. Χτυπήστε ένα μπαλόνι μπρος και πίσω προσπαθώντας να το περάσετε πάνω από το σπάγκο ενώ κάθεστε. Κάντε πιο πολύπλοκο το παιχνίδι και καθίστε στα γόνατά σας ή χτυπήστε το μπαλόνι με τα πόδια σας.

5η Δραστηριότητα: Το δικό τους παραμύθι

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τα δικά τους παραμύθια. Φροντίστε να οξύνετε τη φαντασία τους, προκαλώντας τα να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι ζωγραφίζοντας. Δώστε τους ένα μπλοκ ζωγραφικής και πρότεινέ τους να επιλέξουν ένα αγαπημένο τους θέμα, γύρω από το οποίο θα χτίσουν τη δική τους ιστορία. Κάθε σελίδα, μία ζωγραφιά που έχει κάτι να πει. Ζητήστε τους στο τέλος να σας το δείξουν σελίδα-σελίδα και φυσικά να σας το αφηγηθούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Κάνετέ τους ερωτήσεις και αφήστε τα να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους!

6η Δραστηριότητα: Φτιάξτε τη δική σας πράσινη γωνιά.

Μεταμορφώστε παρέα με τα παιδιά σας το μπαλκόνι σας σε έναν υπέροχο, μικρό κήπο. Προμηθευτείτε από ένα φυτώριο λουλούδια και δεντράκια και γίνετε εσείς οι κηπουροί. Φυτέψτε τα σε χρωματιστές γλάστρες και διακοσμήστε με αυτές το μπαλκόνι χαρίζοντάς του ζωή. Στη συνέχεια εξηγείστε στα παιδιά σας πώς περιποιούμαστε το κάθε φυτό. Τέλος, συμφωνείστε πως κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να φροντίζει το δικό του φυτό και θα είναι υπεύθυνο για αυτό. Καθημερινά θα πρέπει να περνάτε λίγο χρόνο στην πράσινη γωνιά σας.

7η Δραστηριότητα: Αρχιτεκτονική στο…σπίτι!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα δωμάτια έχει το σπίτι σας; Πόσες πόρτες και παράθυρα; Μπορείτε να τα μετρήσετε και να τα συγκρίνετε μεταξύ τους ανάλογα με το μέγεθος (μικρό-μεγάλο) ή τη φωτεινότητα (φωτεινό-σκοτεινό). Άλλη μια ιδέα είναι να μετρήσετε τις αποστάσεις του σπιτιού, ορίζοντας ένα κεντρικό σημείο π.χ. Πόσα βήματα είναι η κουζίνα από το σαλόνι; Μπορείτε να συνεχίσετε  κάνοντας την ίδια απόσταση με μικρά βήματα(όπως ένα μυρμήγκι)ή πολύ μεγάλα (όπως ένας ελέφαντας).

8η Δραστηριότητα: Μπουγάδα

Δώστε στα παιδιά πανιά ή ρούχα που δεν χρειάζεστε και αφήστε τα να τα πλύνουν με νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια, στο μπαλκόνι του σπιτιού μπορείτε να τοποθετήσετε ένα σχοινί σε ένα ύψος που να φτάνει το παιδί και δώστε του μανταλάκια. Η μπουγάδα ξεκινά!

9η Δραστηριότητα: Πείραμα και λουλούδι

Θα χρειαστείτε ένα ποτήρι με λίγο νερό, ένα λουλούδι με τον βλαστό του και χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιλογής σας. Τοποθετήστε το λουλούδι μέσα στο ποτήρι και ρίξτε στο νερό μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Θα παρατηρήσετε πως σιγά σιγά τα πέταλα του λουλουδιού αλλάζουν χρώμα!

10η Δραστηριότητα: Ζωγράφισε αυτό που σου ζωγραφίζουν στη πλάτη σου.

Ένα παιχνίδι που στόχο έχει να αναπαράγεις το σχέδιο που ζωγραφίζει ο άλλος στη πλάτη σου. Το παιχνίδι αυτό παίζεται με 2 άτομα. Ο πρώτος πρέπει να κολλήσει ένα φύλλο χαρτί πάνω στην πλάτη του δεύτερου και να κάνει ένα σχέδιο. Ο δεύτερος χωρίς να βλέπει προσπαθεί να αναπαράγει αυτό που νιώθει ότι ζωγραφίζεται στην πλάτη του.

11η Δραστηριότητα: Μαγικό ζάρι.

Θα χρειαστούμε ένα τετράγωνο χαρτόκουτο στο οποίο σε κάθε πλευρά θα γράψουμε και από μια εντολή. Μόλις γράψετε όλες τις εντολές ζητάτε από το παιδί να το πετάξει ψηλά. Οποία εντολή βρίσκεται τώρα στην πάνω πλευρά είναι και εκείνη που θα πρέπει να εκτελέσει. Κάποιες από τις εντολές που μπορείτε να γράψετε είναι: χόρεψε, πήδα σαν το καγκουρό, κάνε στροφές κ.α.

12η Δραστηριότητα: Μην ακουμπήσεις τη λάβα!

Σκοπός του παιχνιδιού είναι το παιδί να μην ακουμπήσει το χάλι γιατί αλλιώς χάνει. Κολλήστε στο πάτωμα χρωματιστά χαρτόνια η βάλτε σε διάφορα σημεία μαξιλάρια και πείτε στα παιδιά ότι πρέπει να πατούν μόνο πάνω σε αυτά διαφορετικά θα τους κάψει η λάβα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και μουσική έτσι ώστε να γίνει πιο διασκεδαστικό!