Δραστηριότητες

Παίζω και Μαθαίνω Μαζί με τα Παιδιά (26/3/21)

Πηγή Φωτογραφίας: New York Times

Η ομάδα του Σπιτόδενδρου σας παρουσιάζει μια σειρά από δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να υλοποιήσετε πολύ εύκολα στο σπίτι σας για να απασχολήσετε τα παιδιά τις ημέρες που μένουν στο σπίτι, διατηρώντας παράλληλα την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για απλές δράσεις, προσαρμοσμένες και κατάλληλα σχεδιασμένες για παιδιά ηλικίας 2,5 ετών και πάνω. Κάποιες από τις δραστηριότητες που αναγράφονται παρακάτω συνδέονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου μας, ή αφορούν την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία δημοσιεύθηκε το παρόν κείμενο (Μάρτιος 2021). Ωστόσο, με μικρές παραλλαγές, όλες οι δράσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κάθε οικογένειας και να γίνουν η αφορμή γονείς και παιδιά να περάσουν μαζί ποιοτικό χρόνο.

1η Δραστηριότητα: Ανοιξιάτικες Αναμνήσεις

Τα πρώτα λουλούδια έχουν ήδη αρχίσει να ανθίζουν και χρωματίζουν κήπους και πάρκα! Σε μία βόλτα, συλλέξτε μερικά λουλούδια που σας αρέσουν και αποθηκεύστε τα μέσα σε ένα βιβλίο για να αποξηραθούν.  Καλέστε τα παιδιά να ζωγραφίσουν μαζί σας την ανοιξιάτικη ανάμνησή σας σε ένα φύλλο χαρτί για να συνοδεύσει τα λουλούδια που μαζέψατε. Μόλις τα λουλούδια αποξηραθούν, κολλήστε τα στην ζωγραφιά με κόλλα για να ζωντανέψετε τις ανοιξιάτικες αναμνήσεις σας.

2η Δραστηριότητα: Φωτοπαγίδες

Θα χρειαστείτε:

  • Φίλτρο για καφέ
  • Μαρκαδόρους
  • Νερό
  • Κορδέλα ή σπάγκος
  • Χαρτόνι
  • Ψαλίδι

Αρχικά χρωματίστε με μαρκαδόρους το φίλτρο με ό,τι χρώματα θέλετε και σχηματίστε τα σχέδια επιθυμείτε. Έπειτα, με ένα πινέλο ή ένα καλαμάκι βρέξτε ελάχιστα το φίλτρο ώστε να μπερδευτούν τα χρώματά σας. Αφήστε τα στη συνέχεια να στεγνώσουν. Με το χαρτόνι δημιουργείστε ένα πλαίσιο γύρω από το φίλτρο. Όταν στεγνώσει ο συλλέκτης φωτός σας τον κολλάτε στο χαρτόνι και τον κρεμάτε στην κορδέλα. Κρεμάστε το σε ένα σημείο όπου θα το χτυπάει ο ήλιος και απολαύστε τα χρώματα του.

3η Δραστηριότητα: Χάρτινος Κήπος

Αναζητήστε σε παλιά περιοδικά και εφημερίδες έγχρωμες φωτογραφίες. Με ένα ψαλίδι κόψτε τες σε διάφορα σχήματα και σχέδια που παραπέμπουν ή βρίσκονται σε ένα κήπο όπως φύλλα, γύρη, πέταλα και κλαδάκια. Σε ένα χαρτί Α4 τοποθετείτε κόλλα και σχηματίζετε λουλούδια, δέντρα και ό,τι άλλο θέλετε για να συνθέσετε τον δικό σας χάρτινο κήπο.

4η Δραστηριότητα: Αυτοσχέδιο επιτραπέζιο

Θα χρειαστείτε:

  • Χαρτόνια ή χαρτιά Α4
  • Μαρκαδόρους
  • Ένα ζάρι
  • Φιγούρες από παιχνίδια

Αρχικά θα χρειαστεί να κόψετε τα χαρτιά σας σε κομμάτια, τετράγωνα ή κύκλους (μπορείτε να κόψετε 15-20). Αφού τα κόψετε, αποφασίστε κάποιες δοκιμασίες για κάθε βήμα. Για παράδειγμα, «κάνε μια αγκαλιά στον δίπλα σου», «τρέχα 2 φορές έως το δωμάτιο», «τραγούδησε το αγαπημένο σου τραγούδι». Οι μικροί μας φίλοι που ζωγραφίζουν, μπορούν να ζωγραφίσουν μια εικόνα που αντιστοιχεί σε κάθε βήμα της δοκιμασίας!  Όταν όλα τα βήματα είναι έτοιμα τοποθετήστε τα σε μια σειρά. Ορίστε ποια φιγούρα θα σας αντιπροσωπεύει και με την βοήθεια του ζαριού το παιχνίδι ξεκινάει!

5η Δραστηριότητα: Χαρτοπετσέτα στο κεφάλι αλλιώς, πάμε πάλι!

Τοποθετήστε στο κεφάλι του παιδιού μία χαρτοπετσέτα και βάλτε μία χορευτική μουσική να παίζει. Ο στόχος είναι να κρατήσει τη χαρτοπετσέτα στο κεφάλι του όσο χορεύει. Αν αυτή πέσει, το παιδί πρέπει να προλάβει να την πιάσει πριν αγγίξει το πάτωμα και να την ξαναβάλει στο κεφάλι του. Αλλιώς η μουσική ξαναμπαίνει από την αρχή και το χορευτικό ξεκινά και πάλι από την αρχή!

6η Δραστηριότητα: Διασκέδαση με μπαλόνια

Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστούμε πλαστικά πιάτα και μπαλόνια. Φουσκώστε και τοποθετείστε τα μπαλόνια πάνω στα πιάτα. Ορίστε ένα σημείο εκκίνησης και ένα σημείο αναστροφής στο οποίο μόλις φτάνετε θα ξεκινάτε και πάλι για να επιστρέψετε στο σημείο εκκίνησης. Το μπαλόνι δεν θα πρέπει να πέσει από το πιάτο στη διάρκεια της πορείας και όποιος φτάσει πρώτος είναι και ο νικητής!

7η Δραστηριότητα: Γη-ουρανός

Θα χρειαστείτε: μια χαρτοταινία η μία κορδέλα.

Τοποθετούμε την χαρτοταινία στο πάτωμα  και ορίζουμε την περιοχή από τη μία πλευρά ως ουρανό και την άλλη πλευρά ως γη. Το παιχνίδι ξεκινά και καλούμε το παιδί να κάνει άλματα στην πλευρά που του λέμε. Προσπαθούμε να το μπερδέψουμε λέγοντας και τις πλευρές ανάποδα. Αν μπερδευτούν οι παίκτες βγαίνουν και αυτό που θα τα καταφέρει όλες τις φορές είναι ο νικητής!

8η Δραστηριότητα: Μάντεψε το αντικείμενο.

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι ένα κουτί και μερικά αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια). Βάλτε τα αντικείμενα μέσα στο κουτί και στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να  βάλει μέσα στο κουτί το χέρι του και να περιγράψει ποιο αντικείμενο έπιασε χωρίς όμως να το δει και χρησιμοποιώντας μονάχα την αφή του.

9η Δραστηριότητα: Ανακαλύπτοντας με την σκιά

Διαλέξτε ένα αντικείμενο από το σπίτι (π.χ. καρέκλα), βρείτε ένα σημείο στο μπαλκόνι όπου το χτυπάει ο ήλιος και τοποθετήστε το. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε την σκιά του σε διαφορετικές στιγμές μέσα στη μέρα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Σημειώστε σε ένα χαρτί την πορεία της σκιάς και παρατηρείστε πώς σχετίζετε με την πορεία του ήλιου.

10η Δραστηριότητα: Διαδρομές ζιγκ ζαγκ:  

Σε έναν άνετο χώρο μέσα στο σπίτι τοποθετήστε ρολά από χαρτί υγείας ή κάποια μικρά κουτάκια σχηματίζοντας διαδρομές και ενθαρρύνετε τα παιδιά να περάσουν ανάμεσα από τα αντικείμενα. Για να είναι πιο διασκεδαστική η δράση, μπορείτε να βάλετε μουσική όπως επίσης να παίξετε και να πειραματιστείτε και με την κίνηση του σώματος (αργά-γρήγορα, μπουσουλώντας-πηδώντας κλπ.)

11η Δραστηριότητα: Πολύχρωμα χαρτιά με αντικείμενα.

Γι’ αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείτε πολύχρωμα χαρτιά και σελοτέιπ ή ταινία διπλής όψης για να μην αφήσει σημάδια στο πάτωμα. Κολλήστε τις άκρες των χαρτιών σε μια μεγάλη και άδεια επιφάνεια στο πάτωμα και έπειτα ζητήστε απ’ το παιδί να ταιριάξει αντικείμενα από τον χώρο με τα χαρτόνια που έχουν τα αντίστοιχα χρώματα.

12η Δραστηριότητα: Ένα τραπέζι- κήπος.

Σε μια μακρόστενη επιφάνεια από αφρολέξ ή άλλο υλικό, το παιδί μπορεί να φτιάξει το δικό του κήπο, στήνοντας κλαδιά που έχει μαζέψει από δέντρα, τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, βάζοντας κουκουνάρια και φύλλα.