Δραστηριότητες

Παίζω Και Μαθαίνω Μαζί Με Τα Παιδιά (16/04/21)

Σπιτόδενδρο: Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Θεσσαλονίκη

Πηγή φωτογραφίας: New York Times

Η ομάδα του Σπιτόδενδρου σας παρουσιάζει μια σειρά από δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να υλοποιήσετε πολύ εύκολα στο σπίτι σας για να απασχολήσετε τα παιδιά τις ημέρες που μένουν στο σπίτι, διατηρώντας παράλληλα την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για απλές δράσεις, προσαρμοσμένες και κατάλληλα σχεδιασμένες για παιδιά ηλικίας 2,5 ετών και πάνω. Κάποιες από τις δραστηριότητες που αναγράφονται παρακάτω συνδέονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου μας, ή αφορούν την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία δημοσιεύθηκε το παρόν κείμενο (Απρίλιος 2021). Ωστόσο, με μικρές παραλλαγές, όλες οι δράσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κάθε οικογένειας και να γίνουν η αφορμή γονείς και παιδιά να περάσουν μαζί ποιοτικό χρόνο.

1η Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε το γενεαλογικό μας δέντρο

Σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι ή σε μία λευκή κόλλα Α4 ζωγραφίζετε έναν κορμό δέντρου. Σιγά σιγά αρχίζετε να φτιάχνετε κλαδιά βάζοντας τα ονόματα των προπαππούδων και προγιαγιάδων σας, στην συνέχεια των παππούδων και γιαγιάδων, μετά των γονιών σας κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί γνωρίζει το γενεαλογικό του δέντρο και τους συγγενείς του και αρχίζει να αποκτά συνείδηση της ταυτότητάς και της οικογενειακής του πορείας.

2η Δραστηριότητα: Μαθαίνουμε την χώρα μας

Παίρνετε έναν χάρτη της Ελλάδας και τον τοποθετείτε σε ένα μεγάλο τραπέζι ή στον τοίχο του δωματίου σας. Μπορείτε να επιλέξετε 10 πόλεις, μαρκάροντάς τες και να μάθετε πράγματα γι’ αυτές ζητώντας την βοήθεια των μεγαλύτερων στο σπίτι. Σιγά σιγά θα μάθετε να ξεχωρίζετε την τοποθεσία των πόλεων πάνω στον χάρτη και θα είστε έτοιμοι να μάθετε τις επόμενες πόλεις! Αυτή η δραστηριότητα θα σας βοηθήσει μεγαλώνοντας να γνωρίζετε πολύ καλή γεωγραφία!

3η Δραστηριότητα: Παίζω όπως ένας ενήλικας!

Το να παίζουν τα παιδιά και να υιοθετούν στοιχεία από επαγγέλματα ενηλίκων είναι μία από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τραπέζι και να τοποθετήσετε πάνω κάποια αντικείμενα του σπιτιού, όπως ένα τηλέφωνο, ντοσιέ, στυλό, πληκτρολόγιο και να παρακινήσετε το παιδί να μεταμορφωθεί σε λογιστή ή ταμία! Μία δραστηριότητα που θα τους συναρπάσει καθώς θα χρησιμοποιήσουν αντικείμενα που ανήκουν «στους μεγάλους»! Είναι μία ωραία ευκαιρία να συζητήσετε για διάφορα επαγγέλματα που έχει δει και παρατηρήσει το παιδί στο περιβάλλον του.

4η Δραστηριότητα: Ανεμοδείκτες

Θα χρειαστείτε:

 • Χαρτόνι σε σχήμα ορθογώνιο
 • Χαρτί γκοφρέ ή εφημερίδα σε λωρίδες
 • Κόλλα
 • Μαρκαδόρους
 • Σπάγκο ή κορδέλα
 • Συρραπτικό

Κρεμάστε έναν ανεμοδείκτη στο μπαλκόνι του σπιτιού σας για να βλέπετε την κατεύθυνση του αέρα κάθε μέρα! Αρχικά, βάψτε το χαρτόνι με μαρκαδόρους στα χρώματα που επιθυμείτε και έπειτα τυλίξτε το ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό και συρράψτε το στις άκρες για να μείνει σταθερό. Στη συνέχεια, βάλτε λίγη κόλα εσωτερικά και περιμετρικά από την μία πλευρά του ρολού και κολλήστε τις λωρίδες με τέτοιον τρόπο που να δημιουργηθεί μία πολύχρωμη ουρά. Τέλος, συρράψτε από την άλλη πλευρά την κορδέλα για να μπορέσετε να το κρεμάσετε. Μία δραστηριότητα για να παρακολουθείτε τον ανεμοδείκτη να «χορεύει» στον άνεμο της άνοιξης!

5η Δραστηριότητα: Ακολουθώ τα παλαμάκια

Στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι ο συντονισμός των κινήσεων του παιδιού με τις κινήσεις του ενήλικα. Ο ενήλικας χτυπάει παλαμάκια με διαφορετικούς ρυθμούς (π.χ. χτυπάω μια φορά παλαμάκια και γόνατα, 3 φορές παλαμάκια, μετά γόνατα κ.ο.κ). Το παιδί πρέπει να επαναλάβει ακριβώς τον ρυθμό των χτύπων.

6η Δραστηριότητα: Αγώνες δρόμου με κουτάλι και μπαλάκι από αλουμινόχαρτο

Αρχικά, φτιάχνετε μπαλάκια από αλουμινόχαρτο, παίρνετε ο καθένας από ένα κουταλάκι και το κρατάτε με το χέρι σας (αν θέλετε να γίνει πιο δύσκολο μπορείτε να το κρατάτε με το στόμα σας) και βάζετε πάνω το μπαλάκι από αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια ορίζετε μία γραμμή εκκίνησης και μία γραμμή τερματισμού (π.χ. με κορδέλα ή χαρτοταινία). Το παιχνίδι ξεκινάει! Με το σύνθημα σας, το παιδί πρέπει να μεταφέρει το μπαλάκι από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να πέσει. Καλή διασκέδαση!

7η Δραστηριότητα: Βάψε χρώμα!

Ένα παιδί είναι ο κυνηγός.. Φωνάζει: «Βάψε χρώμα!» και λέει ένα χρώμα. Όλα τα παιδιά πρέπει να πιάσουν ένα αντικείμενο αντίστοιχου χρώματος και παράλληλα ο κυνηγός τα κυνηγάει. Αν προλάβει να πιάσει κάποιο παιδί πριν αυτό πιάσει το χρώμα, τότε γίνεται εκείνο κυνηγός!

8η Δραστηριότητα: Παλιά παραδοσιακά παιχνίδια

Τα παιδιά σας μπορούν να διασκεδάσουν με τα ίδια παιχνίδια που παίζατε και εσείς όταν ήσασταν στην ηλικία τους. Απλές δραστηριότητες, όπως κρυφτό και κυνηγητό μπορούν να αποτελέσουν μία καλή μορφή άσκησης σε εσωτερικούς χώρους. Παίξτε το «Κάνε ό,τι κάνω»  εστιάζοντας σε αερόβιες δραστηριότητες όπως άλματα ή ανεβοκατέβασμα σκάλας για τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων.

10η Δραστηριότητα: Βρες το σχήμα!

Θα χρειαστείτε:

 • Ένα pyrex ή ένα διαφανές, ρηχό δοχείο
 • Αλεύρι
 • Πινέλο
 • Μαρκαδόρο
 • 2 κόλλες Α4

Αρχικά σε ένα φύλλο Α4 σχεδιάζετε γεωμετρικά σχήματα, λουλούδια ή ό,τι άλλα σχέδια θέλετε, φροντίστε απλά να μπορούν τα παιδιά να τα αντιγράψουν εύκολα. Αφήνετε κενά μεταξύ των σχεδίων σας και τοποθετείτε πάνω στο χαρτί το σκεύος. Έπειτα βάζετε το αλεύρι μέσα στο σκεύος, όπου στόχος σας είναι να «κρύψετε» τα σχήματα. Τα παιδιά με το πινέλο θα ξεσκεπάζουν τα σχέδια, σπρώχνοντας το αλεύρι από τον πάτο του σκεύους, το οποίο είναι διαφανές και έτσι θα βλέπουν τα σχέδια που είναι από κάτω. Ό,τι βρίσκουν θα το καταγράφουν με το μαρκαδόρο τους  στο χαρτί Α4 που θα έχουν δίπλα τους.

11η Δραστηριότητα: Λαστιχοψαρέματα

Θα χρειαστείτε:

 • Ένα βαθύ μπολ
 • Νερό
 • Ξυλάκι για σουβλάκι ή καλαμάκι
 • Λαστιχάκια μαλλιών μίας χρήσης

Μέσα στο μπολ τοποθετείτε το νερό, έπειτα ρίχνετε μέσα τα λαστιχάκια, τα οποία θα μείνουν στην επιφάνεια. Στόχος σας είναι να “ψαρέψετε” όσα περισσότερα μπορείτε με το ξυλάκι.

12η Δραστηριότητα: Κινούμενος πίνακας σε γάλα

Θα χρειαστείτε:

 • Λεκάνη ή έναν βαθύ δίσκο
 • Γάλα πλήρες
 • Χρώματα ζαχαροπλαστικής ή αραιωμένη τέμπερα
 • Μπατονέτες
 • Σαπούνι για τα πιάτα
 • Χαρτιά ακουαρέλας ή Α4

Έτοιμοι για ένα πείραμα που θα εκπλήξει μικρούς και μεγάλους; Σε μία λεκάνη αδειάστε λίγο γάλα, σκεπάζοντας τον πάτο και έπειτα ρίξτε σταγόνες από τα χρώματα που σας αρέσουν σε διάφορα σημεία. Βουτήξτε την μπατονέτα σε λίγο σαπούνι πιάτων και έπειτα ακουμπήστε τα χρώματα στον γαλατένιο καμβά. Τι μαγικό συμβαίνει; Γιατί τα χρώματα κινούνται; Ρωτήστε τα παιδιά και ενθαρρύνετέ τα να κάνουν υποθέσεις. Εσείς γονείς τι λέτε; Η εξήγηση είναι απλή: το σαπούνι διασπά τα λίπη που έχει το γάλα και έτσι τα χρώματα χορεύουν! Χορέψτε κι εσείς μαζί τους!

Επέκταση: Όταν τα χρώματα πάρουν ένα σχήμα που σας αρέσει, δοκιμάστε να βουτήξετε στη λεκάνη ένα χαρτί και έτσι θα έχετε ένα εικαστικό ενθύμιο από αυτήν τη μέρα!

13η Δραστηριότητα: Το δικό μας βάζο Βαν Γκογκ

Θα χρειαστείτε:

 • Ψαλίδι
 • Χαρτόνι από χαρτόκουτα ( μεγέθους περίπου Α4)
 • Φυσικά υλικά (πχ. λουλούδια)
 • Χαρτί
 • Τέμπερες

Τα λουλούδια πάντα έκαναν εντύπωση στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους ζωγράφους, όπως ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ! Με μία γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ, μπορείτε να παρατηρήσετε τη σειρά έργων του ζωγράφου «Ηλιοτρόπια της Αρλ» και να συζητήσετε με τα παιδιά γύρω από αυτήν (ενδεικτικές ερωτήσεις: Μπορείτε να περιγράψετε τα αντικείμενα, τα χρώματα, τα σχήματα, τις πινελιές ενός από τους πίνακες; Γιατί πιστεύετε ότι ο Βαν Γκογκ έκανε τόσους πολλούς πίνακες με αυτά τα λουλούδια; Που μπορεί να βρισκόταν ο ζωγράφος όταν είδε αυτά τα λουλούδια; Για ποιους λόγους σας αρέσει ή όχι αυτός ο πίνακας; Θα τον τοποθετούσατε κάπου στο σπίτι σας; Που;). Με το τέλος της συζήτησης περνάμε στη δράση: σε ένα κομμάτι χαρτόκουτο σχεδιάστε με τα παιδιά ένα βάζο, σαν αυτό που περιέχει τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ και από πάνω ανοίξτε με ένα ψαλίδι μικρές τρύπες. Τι λουλούδια περιέχει ο δικός σας πίνακας; Σε μία εξόρμηση στο πάρκο της γειτονιάς ή στο δασάκι της περιοχής σας, συλλέξτε λουλούδια που σας αρέσουν και τοποθετήστε τα στις τρύπες του χαρτονιού φτιάχνοντας το δικό σας έργο με αληθινά λουλούδια! Στο γυρισμό –γιατί όχι- μπορείτε να παρατηρήσετε και να ζωγραφίσετε το έργο σας με πινέλα και τέμπερες!