1. Πασχαλινά Κουλουράκια της Λαμπρής
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 50 ml χυμό πορτοκάλι
- 200 ml γάλα φρέσκο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 κ.γ. baking powder
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό για την επάλειψη
Εκτέλεση
- Βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάτε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανίλια, το αλάτι, το baking powder και την σόδα και χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
- Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Αφήνουμε να ζυμωθούν για 3-4 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είμαι μαλακή, εύπλαστη, να μην κολλάει στα χέρια και να μην είναι ελαστική.
- Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάστε κουλουράκια με τα δυό χεράκια.
- Τοποθετήστε τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αλείψτε τα με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.
- Ψήστε κάθε παρτίδα σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 170oC.
2. Σοκολατένιες Πασχαλινές Φωλιές
Υλικά:
- 250 γρ. κουβερτούρα
- 2 κούπες δημητριακά της επιλογής σας
- Αυγουλάκια σοκολατένια για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
- Λιώστε την κουβερτούρα και ανακατέψτε την με τα δημητριακά.
- Όταν πάει παντού η σοκολάτα, φτιάξτε φωλίτσες με ένα κουτάλι σε μια λαδόκολλα και βάλτε μέσα 2-3 αυγουλάκια.
Αφήστε τα στο ψυγείο να παγώσουν και είναι έτοιμα!
Πηγή συνταγών: Madame Ginger