Σχολή Γονέων

8+1 Τρόποι να προστατέψετε το παιδί σας από το άγχος

Σπιτόδενδρο- Παιδικός σταθμός Θεσσαλονίκη

🤔 Τι μπορεί να προκαλέσει άγχος στα παιδιά; 😫

📍Ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Kαθημερινότητα σε φρενήρεις ρυθμούς, πυκνή από τον υπερπρογραμματισμό και τις πολλές δραστηριότητες.
📍Η πίεση από το κοινωνικό περιβάλλον και το σχολείο.
📍Οι προσδοκίες του οικογενειακού περιβάλλοντος // η αγωνία τους να ανταποκριθούν σε αυτές.
📍Οι αλλαγές στη ζωή ενός παιδιού, όπως το διαζύγιο, η απώλεια ενός κοντινού ανθρώπου, η μετακόμιση, ακόμα και η αλλαγή στο πρόγραμμα ρουτίνα που ακολουθεί. 📍Το άγχος των γονιών.
📍Ένα γεμάτο από δραστηριότητες πρόγραμμα.
📍Φόβοι που μπορεί να έχουν την αρχή τους σε διάφορες αιτίες.
📍Συνθήκες ανασφάλειας.
📍Πράγματα που δε μπορούν να εξηγήσουν.Ακόμα και μυστικά που αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να υπάρχουν στην οικογένεια.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς τα παιδιά εκλαμβάνουν το δικό σας στρες ως γονείς; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς βιώνει το παιδί σας, ένα «γεμάτο» πρόγραμμα πηγαίνοντας από μια δραστηριότητα σε άλλη;

Έχει άγχος το παιδί μου;

Το άγχος στα παιδιά είναι πολλές φορές δύσκολο να ανιχνευτεί. Τα παιδιά συνήθως σωματοποιούν το στρες που αισθάνονται. Δηλαδή, το παιδικό στρες παρουσιάζεται συχνά με κάποιο σωματικό σύμπτωμα. Αν το παιδί σας αναφέρει ότι δεν αισθάνεται καλά, και παρουσιάζει συχνούς πονοκεφάλους και στομαχόπονους (νοουμένου ότι έχει
αποκλειστεί οτιδήποτε παθολογικό από τον γιατρό του) ή όταν αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. πριν από κάποια δραστηριότητα), αυτό σημαίνει ότι το παιδί πιθανόν να βιώνει στρες. Άλλες φορές το άγχος μπορεί να επιφέρει αρνητικές αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του στρες στα παιδιά είναι:

 • συχνός κεφαλόπονος, στομαχόπονος (χωρίς παθολογική αιτία)
 • εμετός
 • δύσπνοια
 • εφιάλτες
 • διαταραχές ύπνου
 • εφίδρωση
 • απομόνωση και απομάκρυνση από φίλους
 • αποχή από καθημερινές δραστηριότητες
 • νευρικές συνήθειες όπως να τρώει τα νύχια του, να παίζει με τα
 • μαλλιά του ή να τα τραβά
 • αυτοτραυματισμός
 • επιθετικότητα
 • ψυχοσωματικά προβλήματα και αυτοάνοσα

8+1 τρόποι να προστατέψετε το παιδί σας από το άγχος

1. Ελαφρύνετε ας πρόγραμμά σας.Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να παίξουν, για να ονειρευτούν, για να δημιουργήσουν, ακόμη και για να βαρεθούν. Πρέπει τα παιδιά να καταλάβουν ότι η ζωή δεν είναι μόνο οι δραστηριότητες που τη γεμίζουν.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να είναι και μόνα τους, χωρίς ψυχαγωγία, να μάθουν να δομούν τον χρόνο τους χωρίς να κοιτάζουν τους γονείς τους ή μια οθόνη. Αυτές οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές για τη συναισθηματική και ψυχική τους ανάπτυξη.

2. Ρίξτε τους ρυθμούς.

Είναι όμορφο να αισθανόμαστε δημιουργικοί και ενθουσιασμένοι, όμως το άγχος αποδιοργανώνει. Αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι πολλές φορές κάνουμε εμείς οι ίδιοι τη ζωή μας πιο στρεσογόνα από όσο χρειάζεται.

Αν θέλετε να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό στα παιδιά σας, κόψτε ταχύτητα και μη βιάζεστε τόσο πολύ. Τα παιδιά θα νοιώσουν την παρουσία σας πιο «κεντραρισμένη» και θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

3. Ενθαρρύνετε το παιδί σας χωρίς να το πιέζετε

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι δημιουργικό, όχι μόνο με τις τέχνες, αλλά με οποιοδήποτε χόμπι, ταλέντο ή δεξιότητα είναι σημαντικό για το ίδιο το παιδί και του αρέσει.

Μην το πιέζετε να «κερδίσει» ή «να έρθει πρώτο» με αυτό που του αρέσει να κάνει, αλλιώς θα το μετατρέψετε και αυτό σε πηγή στρες.

4. Γονείς, ελέγξτε τη δική σας συμπεριφορά

Αν ως γονείς τρέχετε αγχωμένοι διαρκώς και παραπονιέστε για το πόσο πολυάσχολοι είστε, τότε τα παιδιά σας, τι καταλαβαίνουν;

Ότι για να είσαι αρκετά καλός πρέπει να αγχώνεσαι κάνοντας περισσότερα πράγματα από όσα αντέχεις. To στρες είναι συχνά επιλογή. Η συμπεριφορά σας ως γονείς, ο τρόπος ζωής σας, οι αξίες και τα πιστεύω σας αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά.

5. Περισσότερη φύση, λιγότερες οθόνες

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη επαφή με τη φύση και λιγότερο οθόνη. Η φύση βοηθά τα παιδιά να εκτονωθούν, να χαλαρώσουν, και επηρεάζει θετικά τη φυσιολογία τους.

Ίσως να πάρετε το παιδί σας σινεμά, θέατρο ή κάπου έξω από το σπίτι. Προτιμήστε δραστηριότητες στη φύση, μια περιπέτεια, λίγο περπάτημα στο βουνό, μια βόλτα με τα ποδήλατα ή ακόμη και μια επίσκεψη σε ένα μουσείο.

6. Ακούστε, παίξτε, γελάστε!

Όπως οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες για να μιλήσουν, να ακουστούν και να γελάσουν. Το γέλιο βοηθά τα παιδιά να αποσυμπιεστούν από τις φυσιολογικές πιέσεις της καθημερινότητας. Βρείτε χρόνο για να κουβεντιάσετε με το παιδί σας για ό,τι έγινε μέσα στη μέρα. Δημιουργείστε μικρές ρουτίνες σύνδεσης, παιχνιδιού και γέλιου.

Υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορείτε να σκεφτείτε. Να είστε αυθόρμητοι και δημιουργικοί!

7. Συνδεθείτε με το παιδί σας

Η ουσιαστική παρουσία σας ως γονείς, είναι αυτή που κάνει τα παιδιά σας να αισθάνονται ασφαλή και διώχνει το άγχος μακριά.

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το στρες, να είναι η σύνδεση και η απόλαυση που μοιράζεστε μαζί τους.

8. Υιοθετήστε ένα ζωάκι συντροφιάςΤα κατοικίδια μπορούν να χαρίσουν αυθόρμητες στιγμές χαράς και φροντίδας από όλα τα μέλη της οικογένειας. Βοηθούν επίσης στην καλλιέργεια της υπευθυνότητας στα παιδιά.

Δημιουργούν ρουτίνες μέσα στην ημέρα και σημεία σύνδεσης. Δίνουν ευκαιρία να βγείτε έξω για βόλτες και να χτίσετε αναμνήσεις.

Αν μπορείτε να αναλάβετε τη φροντίδα ενός κατοικιδίου, ακόμη και των πιο μικρών, τότε ίσως βρείτε ένα σύντροφο θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους σας.

9. Ασκηθείτε στη φύσηΑν είστε στρεσαρισμένοι ως γονείς και δεν μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη σύνδεση με το παιδί σας, κάντε ό,τι χρειάζεστε για να ανακαλύψετε ξανά αυτή την απόλαυση.

Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο δώρο για τα παιδιά σας και η μεγαλύτερη ασπίδα τους για το άγχος της καθημερινότητας. Βασικά θα είναι το καλύτερο δώρο για εσάς τους ίδιους. Μιλήστε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας αν χρειαστεί.


Η σημερινή οικογένεια συναντά καθημερινά προκλήσεις, ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και στην ανατροφή των παιδιών. 👨‍👩‍👧‍👦

Το Σπιτόδενδρο κατανοώντας την ανάγκη αυτή και προσπαθώντας να είναι στο πλάι των οικογενειών, στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας, έχει δημιουργήσει τη δικιά του σχολή γονέων μέσω της οποίας επιχειρεί να είναι κοντά στις οικογένειες, υποστηρίζοντάς τες.🤗

Η ερχόμενη συνάντηση γονέων με τίτλο “Διαφωνούμε σε θέματα σχετικά με το παιδί. Ε και;” έρχεται στις 10/11/23.

🙋‍♀️Τις συναντήσεις συντονίζει η Καλλιόπη Σαβρανίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συστημική Θεραπεύτρια & Εκπαιδευτικός.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε με τη γραμματεία μας στο ☎️2310472266.


 

Σπιτόδενδρο, βρεφονηπιακός σταθμός και νηπιαγωγείο στη Θεσσαλονίκη. Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά!
👫 Άνθρωπος.
🌱 Φύση.
🎨 Τέχνη.
📺 Ψηφιακός εγγραμματισμός.Γνωρίστε μας και επικοινωνήστε μαζί μας στο ☎️2310472266, στο info@spitodendro.gr ή μέσω της σελίδας μας στο Facebook.