
Πηγή φωτογραφίας: New York Times
Η ομάδα του Σπιτόδενδρου σας παρουσιάζει μια σειρά από δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να υλοποιήσετε πολύ εύκολα στο σπίτι σας για να απασχολήσετε τα παιδιά τις ημέρες που μένουν στο σπίτι, διατηρώντας παράλληλα την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για απλές δράσεις, προσαρμοσμένες και κατάλληλα σχεδιασμένες για παιδιά ηλικίας 2,5 ετών και πάνω. Κάποιες από τις δραστηριότητες που αναγράφονται παρακάτω συνδέονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου μας, ή αφορούν την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία δημοσιεύθηκε το παρόν κείμενο (Δεκέμβριος 2020). Ωστόσο, με μικρές παραλλαγές, όλες οι δράσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κάθε οικογένειας και να γίνουν η αφορμή γονείς και παιδιά να περάσουν μαζί ποιοτικό χρόνο.
1η Δραστηριότητα: Χάρτινη πόλη.
Θα χρειαστούμε: χάρτινες συσκευασίες από προϊόντα (δημητριακά, μπισκότα, παπούτσια) ή μεγαλύτερες συσκευασίες ακόμα και ρολά από χαρτί κουζίνας.
Καθοδηγήστε τα παιδιά να χρωματίσουν με μαρκαδόρους, κηρομπογιές ή ό,τι άλλο θέλετε τις πόρτες και τα παράθυρα της πόλης. Μπορείτε ακόμη να κόψετε μαζί πόρτες και παράθυρα, να τα χρωματίσετε και να τα κολλήσετε στις κούτες. Κολλήστε, επιπλέον, αν θέλετε, διακοσμητικά όπως μικρά χαρτάκια ή βαμβάκι και μικροαντικείμενα. Αφήστε τα παιδιά να δώσουν ιδέες για το σημείο και τον τρόπο που θα τοποθετήσουν τα διάφορα αντικείμενα και… σίγουρα θα σας εκπλήξουν! Με φαντασία και δημιουργική διάθεση θα φτιάξετε μια όμορφη πόλη την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να στολίσετε διάφορα σημεία του σπιτιού.
2η Δραστηριότητα: Messy Play στο σπίτι.
Θα χρειαστούμε: ένα μεγάλο δοχείο ή μια μεγάλη λεκάνη, αλεύρι ή ρύζι ή μακαρονάκι αστράκι, αυτοκινητάκια ή παιχνίδια.
Βάλτε μέσα στο δοχείο τα παιχνίδια της επιλογής σας και παίξτε, απλώστε το αλεύρι, το ρύζι ή το υλικό της επιλογής σας και λερωθείτε μαγειρεύοντας, κάνοντας ανασκαφές ως μικροί παλαιοντολόγοι. Ανακαλύψτε ότι μέσα από το αισθητηριακό παιχνίδι τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών θα αποκτήσουν ένα νέο ενδιαφέρον. Για την δραστηριότητα αυτή προτείνουμε να είστε έτοιμοι να λερωθείτε. Εξάλλου αυτός είναι ο στόχος της! Εξηγούμε, φυσικά, πριν ξεκινήσουμε το παιχνίδι στα παιδιά ότι τα υλικά που είναι ωμά (αλεύρι, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά), δε μπορούμε να τα φάμε αλλά θα δούμε μια άλλη χρήση τους, θα παίξουμε και θα διασκεδάσουμε.
3η Δραστηριότητα: Βραδιές χορού.
Θα χρειαστούμε: μουσική, ρούχα, υφάσματα ή αποκριάτικες στολές.
Πάρτε το κέφι, τη φαντασία, διάφορα ρούχα για μεταμφίεση, βάλτε μουσική στον υπολογιστή σας και χορέψτε στους ρυθμούς αγαπημένων τραγουδιών μέχρι τελικής πτώσεως!
Αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν και δώστε τους ιδέες για κινήσεις και χορογραφίες. Καλέστε τα παιδιά να τις μιμηθούν και αντιγράψτε κι εσείς τις δικές τους.
4η Δραστηριότητα: Μουσικά Μαξιλάρια.
Θα χρειαστούμε: διάφορα μαξιλάρια και την αγαπημένη μας μουσική.
Το παιχνίδι είναι παραλλαγή του παιχνιδιού «Μουσικές Καρέκλες». Στήνουμε τα μαξιλάρια στη σειρά ή σε κύκλο στο πάτωμα και με ένα τραγούδι που έχουμε βάλει να ακούμε ξεκινάμε να χορεύουμε γύρω-γύρω από τα μαξιλάρια. Πρέπει να υπάρχει κάποιος που θα είναι υπεύθυνος μουσικής καθώς όταν σταματήσει η μουσική -χωρίς προειδοποίηση- πρέπει γρήγορα να καθίσουμε σε ένα μαξιλάρι. Σε κάθε γύρο αφαιρούμε από ένα μαξιλάρι. Στο παιχνίδι κερδίζει αυτός που θα κάτσει πιο γρήγορα στο τελευταίο μαξιλάρι.
5η Δραστηριότητα:Επαναχρησιμοποιώ μαρκαδόρους φτιάχνοντας μολυβοθήκη.
Θα χρειαστούμε: αρκετούς παλιούς μαρκαδόρους με τα καπάκια τους, κόλλα σιλικόνης και ένα μεταλλικό κουτί (π.χ. κουτί από καφέ).
Κολλάμε τον ένα μαρκαδόρο δίπλα στον άλλον περιμετρικά από την έξω πλευρά του κουτιού. Με αυτόν τον τρόπο θα φτιάξουμε την πιο χρωματιστή και οικολογική μολυβοθήκη! Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να διακοσμήσουμε κι άλλα αντικείμενα έτσι ώστε να γίνουν πολύχρωμα, όμορφα και ιδιαίτερα.
6η Δραστηριότητα: Μπαλονοτέννις.
Θα χρειαστούμε: 1 μπαλόνι, 2 πλαστικά ή χάρτινα πιάτα μίας χρήσεως, 2 ξύλινες κουτάλες ή οτιδήποτε μπορεί να χρησιμεύσει ως λαβή ρακέτας, χαρτοταινία.
Αρχικά κολλήστε με χαρτοταινία τις κουτάλες στα χάρτινα πιάτα έτσι ώστε να δημιουργήσετε δυο ρακέτες. Έπειτα φουσκώσετε το μπαλόνι και…. είστε έτοιμοι για παιχνίδι! Μπορείτε να δώσετε χρώμα και να στολίσετε τη ρακέτα όπως επιθυμείτε. Πρόκειται για ένα παιχνίδι εγρήγορσης –συντονισμού ματιού/χεριού.
7η Δραστηριότητα: Μην αγγίξεις την κορδέλα!
Θα χρειαστούμε: κορδέλα και χαρτοταινία.
Αρχικά βρείτε έναν στενό χώρο στο σπίτι, όπως για παράδειγμα τον διάδρομο. Στη συνέχεια κόψτε μια κορδέλα σε μεγάλα κομμάτια έτσι ώστε να φτάνει από τη μία στην άλλη πλευρά του τοίχου δημιουργώντας εμπόδια. Τοποθετήστε την κορδέλα άλλοτε χαμηλά κι άλλοτε ψηλά και κολλήστε την με τη χαρτοταινία έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα πλέγμα εμποδίων. Η πίστα σας είναι έτοιμη! Στόχος του παιχνιδιού είναι να φτάσουμε στην άλλη πλευρά του διαδρόμου χωρίς να ακουμπήσουμε καθόλου τις κορδέλες. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τη χαρτοταινία για να δημιουργήσετε τα εμπόδια. Πρόκειται για ένα παιχνίδι προσοχής και εξάσκησης της αδρής κινητικότητας και της συγκέντρωσης.
8η Δραστηριότητα: Το πιο γρήγορο μανταλάκι.
Θα χρειαστούμε: σφουγγάρι κουζίνας, δοχεία/ταπερ (2 δοχεία για κάθε παίκτη), μανταλάκια τόσα όσα και οι παίχτες και μουσική.
Κόβουμε κομματάκια το σφουγγάρι σε κυβάκια και τα βάζουμε στο ένα από τα δοχεία του κάθε παίκτη. Παίρνουμε το μανταλάκι και μόλις ξεκινήσει η μουσική προσπαθούμε με αυτό να πιάσουμε σφουγγαράκια και να τα βάλουμε στο άλλο άδεια δοχείο. Στόχος είναι να βάλουμε όσο πιο πολλά μπορούμε το συντομότερο δυνατό. Στο τέλος του παιχνιδιού όποιος έχει πιο πολλά σφουγγαράκια στο δοχείο του κερδίζει! Ως παραλλαγή, αν δεν θέλουμε μουσική, μπορούμε να βάλουμε ένα χρονόμετρο ή μια κλεψύδρα για να μετράμε το χρόνο. Πρόκειται για μία δράση εξάσκησης της λεπτής κινητικότητας, εγρήγορσης και συντονισμού χεριού-ματιού).
9η Δραστηριότητα: Κουταλοδρομίες.
Θα χρειαστούμε: κουτάλια, χαρτιά Α4.
Παίρνουμε 2 μικρά κουτάλια από την κουζίνα ή αν θέλετε πλαστικά μιας χρήσεως και Α4 χαρτιά τα οποία τσαλακώνουμε και τα κάνουμε μπαλίτσες. Ορίζουμε ένα σημείο εκκίνησης και ένα τερματισμού. Ξεκινάμε βάζοντας το κουτάλι από την πλευρά που το πιάνουμε στο στόμα μας και το χάρτινο μπαλάκι μέσα στο κουτάλι. Ο αγώνας αρχίζει! Κάνουμε τη διαδρομή που έχουμε ορίσει μέχρι το τέρμα έχοντας το κουτάλι στο στόμα και προσπαθώντας να μη μας πέσει το μπαλάκι! Όποιος τα καταφέρει τις περισσότερες φορές κερδίζει. Πρόκειται για ένα παιχνίδι συγκέντρωσης και εξάσκησης της αδρής κινητικότητας.
10η Δραστηριότητα: Μαράκα από χαρτί υγείας.
Θα χρειαστούμε: 1 ρόλο από χαρτί υγείας, 2 κομμάτια από χαρτόνι (για να καλύψουμε τις τρύπες του ρόλου υγείας), όσπρια της επιλογής μας, κόλλα, ψαλίδι και χρώματα.
Στην αρχή ζωγραφίζουμε το ρόλο υγείας όπως εμείς θέλουμε. Έπειτα κολλάμε το κάτω μέρος του ρολού μας με ένα κομμάτι από χαρτόνι, και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να στεγνώσει. Μόλις το χαρτόνι κολλήσει, το κόβουμε γύρω γύρω στα όρια ακριβώς του ρολού μας. Γεμίζουμε το ρόλο με τα όσπρια που επιλέξαμε και έπειτα κολλάμε με χαρτόνι και το πάνω μέρος του ρολού. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το περισσευούμενο χαρτόνι. Μόλις στεγνώσει, η μαράκα μας είναι έτοιμη! Ώρα για μουσική!
11η Δραστηριότητα: Καλτσόκουκλες.
Θα χρειαστούμε: παλιά κάλτσα, μαλλί πλεξίματος, χρωματιστά χαρτάκια.
Ένας πολύ εύκολος και διασκευαστικός τρόπος να παίξουμε κουκλοθέατρο είναι να φτιάξουμε την δική μας κούκλα από κάλτσα. Χρειαζόμαστε μια παλιά μας κάλτσα, μαλλί για πλέξιμο και χρωματιστά χαρτιά για τα χαρακτηριστικά της κούκλας. Ξεκινάμε κολλώντας στο επάνω μέρος της κάλτσα το μαλλί για πλέξιμο και το κάνουμε τα μαλλιά του χαρακτήρα μας. Έπειτα με τα χρωματιστά χαρτάκια δημιουργούμε τα μάτια, τα μάγουλα και το στόμα. Αφού τα κολλήσουμε είμαστε έτοιμοι να παίξουμε κ να διασκεδάσουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα υλικά και να δημιουργήσουμε το δικό μας κουκλοθέατρο με πολλή φαντασία και χιουμοριστική διάθεση. Η παράσταση ξεκινά!
12η Δραστηριότητα: Ταξίδια στον κόσμο.
Ένα παιχνίδι που θα μας ταξιδέψει στα πέρατα της γης. Μαζί με τα παιδιά μπορείτε να ανακαλύψετε τις συνήθειες, την κουλτούρα και τις διαφορές ανάμεσα σε χώρες που μπορείτε να ταξιδέψετε. Κάθε μέρα επιλέγετε μια χώρα, προσπαθείτε να κάνετε φαγητά της χώρας αυτής, να ακούσετε μουσικές, να μιμηθείτε συμπεριφορές και συνήθειες, να περιηγηθείτε με τη φαντασία σας στους τόπους και να μιλήσετε λίγες ξένες λέξεις.
Για παράδειγμα η Δευτέρα μπορεί να είναι η μέρα της Γαλλίας: Μαγειρέψτε κάτι γαλλικό, δείτε γαλλική ταινία, ακούστε γαλλική μουσική και χορέψτε στον ρυθμό της, η Τρίτη μπορεί να είναι η μέρα της Κίνας κ.ο.κ. Έτσι, θα μπορέσετε να γυρίσετε όλο τον κόσμο και να γνωρίσετε καινούρια και ενδιαφέροντα μέρη, συνήθειες, γνώσεις και πληροφορίες. Κάθε «ταξίδι» στο τέλος μπορεί να συνοδεύεται από μια κάρτα που θα φτιάξετε έτσι ώστε να σας θυμίζει που πήγατε και τι νέο γνωρίσατε. Παιχνίδι δημιουργικό με εκπλήξεις και πολλές ανακαλύψεις!